Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Φιλία(;)



Λένε πως τους εχθρούς σου τους έχεις εξασφαλίσει. Με τους φίλους σου όμως τι γίνεται; Ποιοι θεωρούνται φίλοι σου; Τι είναι φιλία; Είναι εύκολο αυτό σήμερα; Κρατάει για πάντα;
Δε ξέρω γιατί μέσα μου νιώθω πως σε όλα αυτά τα ερωτήματα δεν έχω τι να απαντήσω. Ανέκαθεν, δεν ήμουν ένα άτομα που είχα μια σταθερή παρέα ή κάποιον που να τον θεωρεί κολλητό. Δεν είχα ποτέ από αυτό νομίζω. Δε ξέρω αν θα έχω ή αν έχω τώρα.
Υπάρχει μια θεωρία που λέει ότι «φίλος σου είναι αυτός που είναι μαζί σου ακόμη και στα δύσκολα». Θα μπορούσα να πιστέψω σε αυτή τη θεωρία, αλλά στην πραγματικότητα, κανείς δεν μπορεί να είναι από πάνω σου αρκετό χρόνο ώστε να αντιμετωπίσει μαζί σου τα προβλήματά σου. Επίσης, η ζωή τρέχει τόσο γρήγορα που τα προβλήματα που αναπτύσσονται, είναι τόσα πολλά που κανείς δεν προλαβαίνει να λύσει, ή ακόμη και να μπει στην διαδικασία, των προβλημάτων των άλλων.
Σήμερα οι σχέσεις έχουν γίνει αρκετά πιο πολύπλοκες. Φίλοι σου βρίσκονται ξαφνικά στο κρεβάτι σου, πρώην σχέσεις έρχονται ξανά στο προσκήνιο, κρατάς φιλική επαφή με κάποια πρώην σχέση σου, χάνεις επαφή με μερικά άτομα και ακόμη καμιά φορά, τα βρίσκεις με αυτούς που θεωρούσες εχθρούς σου. Σήμερα λόγω του facebook, του twitter και συναφών ιντερνετικών κόσμων, η επικοινωνία έχει γίνει περισσότερο εικονική και λιγότερο φυσική.
Πλέον δε βγαίνεις για καφέ για να κάνεις κάποιον φίλο, δεν τον γνωρίζεις απαραίτητα στη σχολή, στη δουλειά ή μέσω γνωστών σε ένα μπαρ, αλλά ανταλλάσετε απόψεις μέσω του ίντερνετ.
Προσωπικά το θεωρώ απολύτως υγιές. Άλλωστε δεν αλλάζει η φύση του άλλου που έχεις απέναντί σου, αλλά το μέσο. Σαφώς και θέλει μεγάλη προσοχή στο τι θα γνωρίσεις, γιατί υπάρχουν άτομα που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τι ζωή σου κτλ.
Από την άλλη, υπάρχουν και άτομα που κάνουν μπροστά σου τους φίλους σου και από πίσω από την πλάτη σου, ή τον τοίχο του facebook  κτλ, μιλάνε με άσχημο τρόπο για εσένα και σε θάβουν. Θα μου επιτρέψεις αυτή τη συμπεριφορά να τη θεωρώ λίγο χειρότερη από την απιστία στα πλαίσια μιας σχέσης.
Η φιλία, όταν βέβαια είναι υγιής, κρατάει και σου προσφέρει κάτι τόσο μοναδικό και όμορφο. Αλλά όπως όλα τα καλά πράγματα, η φιλία κάποια στιγμή χάνεται. Οι λόγοι είναι άπειροι. Συνήθως μια φιλία κρατάει περισσότερο από μία σχέση και λειτουργεί ξανά, ακόμη πιο δύσκολα.

3 σχόλια:

  1. Σύμφωνα με αυτά που αναφέρεις και στο κείμενο σου, λες ότι δεν είχες ποτέ κάποιον που να θεωρείς κολλητό, επομένως λογικά κι όλα αυτά που γράφεις. Εγώ ήμουν τυχερή και γνώρισα την κολλητή φιλία στο πρόσωπο μιας φανταστικής κοπέλας, η οποία είναι καλύτερη και από αδερφή. Αν είχες γνωρίσει τη φιλία όπως εγώ κάποια λόγια σου στο κείμενο σου θα ήταν διαφορετικά. Ποτέ όμως δεν είναι αργά. Σου εύχομαι να την γνωρίσεις. Γιατί πίστεψε με, η φιλία, η αληθινή φιλία, είναι το πιο εύκολο και όμορφο πράγμα στον κόσμο. Άλλο αν εμείς το κάνουμε καμιά φορά δύσκολο. ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η φιλία προέρχεται από το ρήμα φιλώ, που σημαίνει αγαπώ
    είναι λοιπόν μία αγάπη
    αν αντικαταστήσεις τις δύο λέξεις, πολλοί από τους προβληματισμούς σου θα απλοποιηθούν

    έχεις αγαπήσει; έχεις αγαπηθεί; θα μπορούσες να αγαπήσεις για πάντα; μηπώς καν δε σε αφορά; κ.ο.κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η φιλια ειναι κατι πολυ δυσκολο για εμενα κ ο λογος ειναι γιατι εχω προσπαθησει να κανω αληθινες φιλιες , αλλα δεν τα εχω καταφερει , δεν ξερω γιατι , τι παει στραβα με εμενα , τα κοριτσια ζηλευουν τα παντα ακομα κ οταν εχεις αγορι σε ζηλευουν ετσι εχασα την δηθεν κολλητη μ η οποια ερωτευτηκε το αγορι μ ποτε δεν μ το ειπε αλλα εκανε το παν για να χωρισω με τον δεσμο μου κ ετσι μαλωσαμε ... προσπαθησα να εχω κολλητους ομως ολοι ηθελαν κατι παραπανω κ ετσι εκανα περα , παντα ηθελα κ θα θελω μια κολλητη μια αδελφικη φιλη 😔 εχει 1 μηνα π εχασα την κολλ μ κ μ λειπει αυτο π ειχαμε ειμαστε κολλ 9 χρονια κ για ενα αγορι απομακρυνθηκαμε , δυσκολα κνς μια αληθινη φιλη πλεον

    ΑπάντησηΔιαγραφή