Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

10 μήνες στο twitter. (Μέρος γνωριμίας)

Είναι πλέον ο εθισμός μου. Λέγεται twitter. Ας το πάρουμε λίγο από την αρχή.
Twitter. Χμμ. Ένα site για του πιο minimal; Κάτι πολύ σοβαρό το οποίο εγώ δεν πλησιάζω; Τι είναι;


Πρώτη φορά το άκουσα κάπου στην τηλεόραση. Ήταν αρχές καλοκαιριού του 2009. Δεν ξέρω πως, αλλά δοκίμασα να φτιάξω ένα λογαριασμό. Τότε σίγουρα δεν λεγόμουν "EliasPage". Δεν καταλάβαινα καν πως λειτουργούσε, δεν μου φαινόταν χρήσιμο σε τίποτα. Με ακολούθησε τυχαία μια κοπέλα από το εξωτερικό. Αλλά και πάλι, δεν! Έτσι και αλλιώς ποια η σημασία ειδικά τότε που δεν είχε σχεδόν κανέναν Έλληνα. Με τον καιρό έφτανα με το ζόρι τους 30 followers.
Followers; Χμμ. Αυτό το είχα ξεκαθαρίσει από την αρχή. Δεν είχα το κόλλημα: "Α, είναι σαν τους φίλους στο facebook?". Άτομα που σε ακολουθούν. Πολύ απλό. Άτομα που θέλουν να βλέπουν στοιχεία που μοιράζεσαι μαζί τους. Άτομα που τους αρέσει (σήμερα δεν είμαι και τόσο σίγουρος), να διαβάζουν τα tweets σου.
Ο περιορισμός των 140 χαρακτήρων;  Φαντάσου να ακολουθείς 500 άτομα. Σκέψου ότι κάθε 20 δευτερόλεπτα μερικές ώρες της μέρας γράφει και κάποιος. Φαντάσου τώρα να έγραφε ο καθένας πολύ μεγαλύτερα κείμενα. Αυτό. Άλλωστε το twitter αυτό που προσφέρει είναι άμεσες και σύντομες πληροφορίες. Το πρόβλημα του μεγέθους λύνεται κοτσάροντας έναν σύνδεσμο με κείμενό σου ρε αγάπη! (τα πουλάκια άλλωστε δεν είναι παρλαπίπες. Ένα τσίου λένε)
Following. Αυτό έχει να κάνει με την δική σου κρίση. Το κουμπί του follow είναι κάτι τόσο εύκολο. Το πατάς και γεμίζεις πληροφορίες από την καθημερινότητα όποιου σε ενδιαφέρει.
Η επικοινωνία δε σταματά να υπάρχει στο twitter. Μπορείς να μιλήσεις με τον οποιοδήποτε δημόσια σε mention είτε προσωπικά σε dm.
Mention. Λειτουργεί όπως και η επισήμανση του facebook. Βάζεις ένα @ μπροστά από το ψευδώνυμο του ατόμου και γράφεις. Επίσης μπορείς να πατήσεις reply σε ένα tweet, ώστε να απαντήσεις.
DM. Άμεσα μηνύματα. Και αυτά με τον περιορισμό των χαρακτήρων. Είναι καλό κάποιες φορές να μη βλέπει ο κόσμος όλα αυτά που θες να πεις.
Hashtags. Αν βάλεις μπροστά από μια λέξη με λατινικούς χαρακτήρες μια δίεση (#) θα δημιουργήσεις ένα χασταγκ. Αυτό συνήθως είναι το θέμα του tweet σου ή κάτι τελείως άσχετο. Μπορείς να παίξεις με αυτά και να δημιουργήσεις κάτι για το οποίο θα μιλάνε όλοι.
Retweet. Ένα εργαλείο που βοηθά να δουν οι δικοί μας followers ένα tweet που έχει κάνει κάποιος άλλος και μας άρεσε. Με λίγα λόγια κάνουμε αναδημοσίευση ενός tweet. Το RT είναι ίσως ο πιο όμορφος τρόπος για να δεις άλλα άτομα που ενδιαφέρεσαι και να τα ακολουθήσεις.
Favorite. Όταν το πατήσεις σε κάποιο tweet αυτομάτως θα τοποθετηθεί στη λίστα των δικών σου αγαπημένων. Έπειτα μπορείς να το χεις για πάντα.

Το twitter μπορείς να το έχεις και στο κινητό σου. Είτε για όλα τα κινητά στο m.twitter.com, είτε από android συσκευή, είτε από iphone & ipad. Έτσι δε σταματάς να βρίσκεσαι σε επικοινωνία και να γράφεις για ότι συμβαίνει στους δρόμους. Αυτή άλλωστε δεν είναι και η ουσία;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου